Vodafone žaluje Telecom Italia za zneužívanie dominancie,chce miliardu

04.08.2013 Celý región

Miláno 4. augusta (TASR) - Britská telekomunikačná spoločnosť Vodafone Group podala žalobu na Telecom Italia za zneužívanie dominantnej pozície na talianskom trhu, pričom ako odškodné žiada okolo 1 miliardy eur. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Vodafone, ktorá dnes potvrdila skoršie informácie v talianskom denníku Corriere della Sera, uviedla, že Telecom Italia dlhodobo blokuje rast konkurencie na talianskom trhu. Ako firma dodala, v žalobe poukazuje na sériu krokov talianskej firmy v rokoch 2008 až 2013, ktorých cieľom bolo obmedzenie konkurencie.

Za zneužívanie dominantnej pozície na trhu už v máji dostala firma Telecom Italia pokutu od talianskeho protimonopolného úradu a to vo výške 104 miliónov eur. Spoločnosť však uviedla, že sa proti verdiktu, ktorý bol výsledkom tri roky trvajúceho vyšetrovania, odvolá. Vyšetrovanie nasledovalo po sťažnostiach zo strany talianskeho mobilného operátora Wind a firmy Fastweb, divízie švajčiarskej spoločnosti Swisscom.

V najnovšom prípade sa proti Telecom Italia za údajné zneužívanie dominancie na trhu postavila Vodafone Italy, dcérska spoločnosť firmy Vodafone. V žalujúcej firme kontroluje Vodafone 77 %, pričom zostávajúci podiel vlastní Verizon Communications, americký partner spoločnosti Vodafone.
 

Vyberte región